Kuorosta

Kuva: Viktoria Bahneva

Toiminta

POL on noin 30-jäseninen helsinkiläinen opiskelijakuoro. Sen emojärjestöjä ovat Etelä- ja Pohjois-Pohjalainen Osakunta sekä Vasa Nation. POL:n tavoitteena on ylläpitää monipuolista ja korkeatasoista lauluperinnettä sekä tehdä tunnetuksi erityisesti pohjalaista musiikkia. Kullekin kuorokaudelle valitsemme teeman, jonka ympärille konsertti kootaan. Ohjelmistomme ulottuu renessanssimusiikista kevyeen musiikkiin, ja luonnollisena osana repertuaaria ovat pohjalaissäveltäjien, kuten Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan, sekakuoroteokset. Myös entisten kuoronjohtajien sävellyksillä ja sovituksilla on ollut keskeinen osa ohjelmistossa.

POL harjoittelee maanantaisin Ostrobotnian osakuntatiloissa kello 18–21. Harjoitusten yhteydessä kuorolaisilla on mahdollisuus saada ammattilaulunopettajien opetusta. Kuoro pitää säännöllisesti omia konserttejaan ja lähtee myös innokkaasti mukaan erilaisiin yhteistyöprojekteihin muiden kuorojen ja orkestereiden kanssa. Kuoromatkoja POL on tehnyt kotimaassa pääsääntöisesti Pohjanmaalle, Kainuuseen ja Lappiin sekä ulkomailla muun muassa Viroon, Mallorcalle, Saksaan ja Sisiliaan.

Historiaa

Kuoro on perustettu Ostrobotnia-taloon vuonna 1963. Sen kunniakas edeltäjä oli vuodesta 1930 toiminut Pohjalaiset Mieslaulajat. Kuoroamme ovat johtaneet mm. laulaja-säveltäjä Hannu Sinnemäki, säveltäjä Pekka Jalkanen, pianisti Matti Perttula, kuoronjohtaja ja kansanmusiikin opiskelija Anneli Kont-Rahtola, kapellimestariopiskelija Andrus Kallastu, Sibelius-akatemian musiikinteorian lehtori Aarre Joutsenvirta sekä kevääseen 2016 asti musiikin maisteri, kuoron- ja orkesterinjohtaja Satu Simola. Syksystä 2016 lähtien kuoroa on johtanut musiikin maisteri, musiikkikasvattaja Julia Lainema.

Juhlavuosi 2018

Vuosi 2018 on POL:n 55-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Kuoro juhlii vuotta tanssibileillä 3.3. Pohjalaisten tanssikerhon ja osakuntien kanssa sekä juhlistaa Toivo Kuulan 135. syntymäpäivää 7.7. ulkokonsertilla Senaatintorilla. Vuosi huipentuu juhlakonserttiin ja vuosijuhliin 24.11.

Kuoronjohtaja Julia Lainema

​Julia Lainema on monialainen muusikko ja musiikkipedagogi, musiikin maisteri Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmästä. Musiikkikasvatuksen opintojensa lisäksi Lainema on opiskellut kuoronjohtoa mm. Timo Nuoranteen ja Juha Kuivasen johdolla sekä orkesterinjohtoa Olli Vartiaisen opetuksessa. Hän on toiminut aiemmin mm. Suomen Kodály-kuoron ja erilaisten opiskelija- ja työpaikkakuorojen johtajana sekä laulanut useissa kuoroissa. Lainema toimii kuoronjohtajan töidensä lisäksi musiikinopettajana Turun Puolalanmäen lukiossa ja pianon- ja kitaransoiton opettajana sekä soittaa harrastuksenaan Helsingin Työväenopiston jousiorkesterissa alttoviulua ja kitaraa erilaisissa bändeissä.

Lainema tähtää kuoron vahvuuksien löytämiseen, kuuntelemiseen sekä yhteisen innostuksen sytyttämiseen. Musikaalinen ilmaisu, vuorovaikutus, puhutteleva tulkinta ja taiteellisesti tasokas toteutus ovat kuorolaulun kulmakiviä ja yhdessä tekevät kuorolaulusta yhden parhaista harrastuksista. Hyvä kuoromusiikki syntyykin Laineman mukaan tiiviissä porukassa, heittäytymällä musiikin vietäväksi.

Kuva: Ava Lainema